wp

۶

آلو

دانستنی های علمی:
دامنه جغرافیایی پراکندگی آلو بسیار گسترده است و گونه های مختلف آنها در سراسر نیمکره شمالی، به صورت بومی، وجود دارند. در حال حاضر سه گونه (آلوی اروپایی، آلوی ژاپنی و آلوی آمریکایی) از این میوه در سراسر دنیا کشت می شود. اغلب ارقام تجاری متعلق به گروه آلوی اروپایی (Prunus domestica) هستند. این گروه، بومی جنوب شرقی اروپا بوده و بیش از ۲۰۰۰ سال است که زیر کشت درآمده است. و پوست صاف تنه اش آن را از سایر گروه های متمایز کرده است.
در ایران حدود ۷۵ رقم آلو و گوجه کشت می شود. مهمترین ارقام بومی عبارتند از: آلوی بخارا، آلوی سیاه کرج، آلوی زرد اراک، آلوی بنفش کرج، آلوی زرد کردستان، گوجه برغان و گوجه سبز سعدی ارومیه.
از ارقام خارجی که کشت آنها در ایران رواج دارد می توان بوربانک، سانتاروزا و شایرو را نام برد که به ویژه کشت شایرو که در ایران به نام آلوی قطره طلا معروف شده، هر روز توسعه بیشتری می یابد.
خصوصیات گیاهشناسی:
آلو قطره ‌طلا نوعی آلو با هسته درشت و مزه ترش و شیرین می باشد. و از میوه های بسیار مفید بوده که خواص سایر انواع آلوها را داراست. رنگ این میوه مایل به زرد ( طلایی ) می باشد.
درخت آلو درختی در اندازه های کوچک تا متوسط و با عادت رشد مستقیم می باشد. درخت آلوی اروپای رشد بیشتری نسبت به آلوی چینی دارد.
برگ ها تخم مرغی شکل یا بیضوی، با انتهای نوک تیز یا گرد، دارای دمبرگ کوتاه و حاشیه ای دندانه دار و مضرس می باشد.
گل ها از نظر موفولوژی مشابه گل های هلو بوده اما به رنگ سفید، کوچکتر و و دارای دمگل طویل تر هستند. شکوفه های آلو به صورت جانبی روی چوب یکساله شاخه های معمولی و سیخک ها پدیدار می شوند. به تقریب تمام ارقام ژاپنی و آمریکایی و نیمی از ارقام اروپایی خودسترون هستند و نیاز به درختان گرده زا دارند. گرده افشانی در کلیه ارقام توسط حشرات، به ویژه زنبور عسل انجام می شود.
میوه ها از نوع شفت، تخم مرغی شکل (در نوع اروپایی) و بدون کرک هستند.
شرایط محیط رشد:
از نظر مقاومت در برابر سرمای زمستان، انواع آلوها مشابه سیب و آلبالو هستند و نیازهای سرمایی آنها بر حسب رقم با ۵۰۰ تا ۱۸۰۰ ساعت دمای کمتر از هفت درجه سانتیگراد برآورده می شود.
این گیاهان به طور کلی خاک های لمونی شنی را ترجیح می دهند و خاک های مرطوب و سنگین را بهتر از دیگر میوه های هسته دار تحمل می کنند.
پس از هرس شکل دهی، بیشتر ارقام تا سن ۱۲ سالگی نیاز به هرس مجدد ندارند ولی در آن سن به دلیل متراکم شدن شاخساره، باید آنها را هرس کرد. ارقام ژاپنی چون چوبشان نرم تر و میوه شان بزرگتر است به پیرایش شدیدتری نیازمندند.
بر حسب رقم و میزان رشد آن، فاصله درختان آلو و گوجه، ۵ تا ۷ متر می باشد. در کشورهای مختلف توانسته انددر شرایط بسیار مناسب تا ۳۵ تن در هکتار محصول برداشت کنند ولی در ایران به طور معمول میزان محصول از ۳ تا ۷ تن در هکتار تجاوز نمی کند.
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:
مصرف آلو با جلوگیری از افزایش فشارخون، کنترل قندخون و پیش‌گیری از بروز بیماری‌های قلبی- عروقی، سرطان، بیماری‌های گوارشی و کاهش چربی مورد استفاده در شیرینی‌پزی نقش بسزایی در سلامت انسان دارد.
این میوه تابستانی علاوه بر آب فراوانی که دارد از پتاسیم فراوانی نیز تشکیل یافته و سرشار آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان موجود در این میوه تابستانی بهترین راه مقابله با رادیکال‌های آزاد بوده و موجب پاکسازی آنها از خون انسان می‌شود.
آب و فیبر بسیار زیاد این میوه نیز از مهمترین خصوصیات آن است. در تابستان به علت تعریق فراوان و از دست دادن آب؛ بدن بیشتر از قبل به مایعات نیاز دارد که این میوه نیز مانند دیگر میوه‌های تابستانی گزینه مناسبی است.
افراد سیگاری بیشتر از دیگران به این دست میوه ها نیاز دارند؛ آنتی اکسیدان این دست میوه ها بهترین گزینه برای بیماران و به ویژه افراد سیگاری است در نتیجه مصرف این میوه ها افراد شادابی و نشاط خود را بازمی‌یابند.
افرادی که کارهای فکری میکنند و بیشتر ازدیگران در معرض نورشدید آفتاب قرار دارند حتما از این میوه استفاده کنند،مواد معدنی فراوان موجود در آلو تعادل یونی خون را از بین برده و مواد غذایی لازم را در اختیار سلول‌های بدن به ویژه سلول‌های عصبی قرار می‌دهد و عامل مهمی در کاهش بیماری های اعصاب است.
این میوه حاوی مقادیر مناسبی از ترکیبات فنلی و بتاکاروتن می‌باشد که با اثر آنتی اکسیدانی خود رادیکال‌های آزاد اکسیژن را خنثی می‌کند. رادیکال‌‌های آزاد اکسیژن اثرات مخربی را نظیر رسوب چربی در رگها و گرفتگی عروق و بروز بیماریهای قلبی عروقی ، تخریب DNA و افزایش شدید احتمال تولید سلول‌های سرطانی در بدن و افزایش احتمال بروز استئوآرتریت ( منشا پیدایش بیماری‌هایی نظیر آرتریت روماتوئید) در بدن اعمال می‌کنند. لذا با توجه به تآثیر آلو در پیشگیری از این بیماری‌ها، مصرف این میوه می‌تواند در سلامت انسان بسیار موثر باشد.
آلو به دلیل داشتن فیبر غذایی، برای کنترل قند خون، جلوگیری از یبوست و حفظ سلامت دستگاه گوارش مفید است.
سوربیتول موجود در آلو ، خاصیت ملین دارد.
آلو یکی از منابع غنی پتاسیم و مصرف متعادل آن در کنترل فشارخون موثر است.
فیبر موجود در آلو سبب افزایش رشد و تکثیر باکتری‌های مفید و مانع از رشد باکتری‌های مضر در داخل روده می‌شود. در عین حال بر اثر تخمیر فیبر در داخل روده، اسید بوتیریک تولید می‌شود که منشا انرژی برای سلول‌های روده است و به‌این ترتیب به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند.
آلوی خشک منبع خوبی از آهن ( آهن گیاهی ) است و برای جلوگیری از کم خونی بسیار مفید است.
آش آلو برای درمان اختلال حواس و دیابت مفید می باشد.
شربت آلو برای مبتلایان به منژیت مفید است.
آلو ملین ، صفرابر، مسکن عطش ، دافع بلغم و تب بر است.
مصرف این میوه برای اشخاصی که مبتلا به انگل معده، جوش های تازه و مترشح، گلودرد، ورم کلیه، سنگ کلیه، کم خونی، یبوست، خشکی معده، نقرس، اسید اوریک، چربی خون، تصلب شرائین، سرطان، جوش سیاه، اوره ، خارش پوست، سردرد، ترک لب و دهان و بدبوئی آن، آرتروز، تلخی دهان، ناراحتی های عصبی و کبدی، چسبندگی پلاکتهای خون ، استسقاء و مسمومیت می باشند مفید است.
درمان کننده بیماری کبدی، دفع کننده اوره، اسیداوریک و چربی خون است.
آلوی خشک، خون را طبیعی کرده و درد مهلک را از بین می برد.
مصرف آلو آن هم به صورت ناشتا در تقویت اعمال کلیه ها و رفع یبوست بسیار مفید است.
انواع آلو یا آلوچه تازه برای مبتلایان به سوء هاضمه مزمن و ضعف اعصاب، بسیار نافع است زیرا ملین خوب و محرک دستگاه تغذیه است و عملش برای تمام اعضای بدن موثر است و باید جزو سبد غذایی اشخاصی که مبتلابه رماتیسم و نقرس و تصلب شرائین هستند، قرار گیرد.
مالیدن یک عدد آلوی خیس شده در داخل دهان کودکان برای درمان برفک بسیار موثر است
مصرف آلو در پیشگیری از پوکی استخوان مفید است.
برای درمان یبوست باید شب ۱۰ دانه آلو و ۵ دانه انجیر در یک لیوان آب خیس نموده و صبح ناشتا و یا آخر شب میل شود.
درمان بیماری‌ های کبدی: ۱۰ صبح و ۵ عصر میل شود. البته آلو تازه یا خشک خیس کرده بهتر است.
آلو دفع کننده اوره، اسید اوریک و چربی خون می باشد، صبح ناشتا خیس کرده از آن استفاده شود.
کسانی که بیماری قند دارند سعی کنند آلو بمکند.
آلو برای کسانی که گرفتگی عروق دارند مفید می باشد.
برای درمان بیماری آسم رنج می‌برند از صبح تا شب ۱۰ دانه آلو بمکند.
کسانی که کم خون هستند آلو را به صورت خیس کرده ده صبح میل کنند.
آلو، دردهای فصلی را تسکین داده و برطرف کننده درد مفاصل است.
کسانی که در زندگی شکست‌هایی خورده‌اند و این شکست‌ها باعث ضعف عمومی بدن آنها شده است خوب است که از خیس کرده آلو صبح ناشتا استفاده کنند برای درمان ضعف عمومی بدن مناسب است.
برای درمان سردردهای گرم قبل از غذا آلوی تازه یا خشک میل شود.
برای خرد کردن سنگ مثانه از صمغ آلو ۶ بار یعنی هر ۳ ساعت یک حبه نیم گرمی در دهان گذاشته و مکیده شود.
برای دفع کرمهای معده آب آلو بخارا صبح ناشتا بنوشید نصف لیوان به مدت ۴ روز هر روز صبح ناشتا خورده شود.
برای درمان ورم گلو و تقویت لثه از پخته و جوشانده برگ و ساقه آلو به صورت غرغره استفاده شود.
برای درمان تصلب شرائین از خیس کرده آلو صبح ناشتا استفاده کنند. ۱۰ عدد آلو در یک لیوان آب و یک قاشق غذاخوری گلاب اضافه شود و در صبح ناشتا میل کنند.
آلو بوی بد دهان را از بین می‌برد.
ارزش غذایی:
هر صد گرم از بخش خوراکی (میوه های) آلو دارای حدود ۱۹۲ کیلوژول (۴۶ کیلوکالری) انرژی، ۱۱٫۴۲ گرم کربوهیدرات ها، ۹٫۹۲ گرم قندها، ۱٫۴ گرم فیبر، ۰٫۲۸ گرم چربی، ۰٫۷ گرم پروتئین، ۱۷ میکروگرم ویتامین آ، ۱۹۰ میکروگرم بتاکاروتن، ۷۳ میکروگرم زآزانتین و لوتئین، ۰٫۰۲۸ میلیگرم تیامین (ویتامین ب۱)، ۰٫۰۲۶ میلیگرم ریبوفلاوین (ویتامین ب۲)، ۰٫۴۱۷ میلیگرم نیاسین (ویتامین ب۳)، ۰٫۱۳۵ میلیگرم ویتامین ب۵، ۰٫۰۲۹ میلیگرم ویتامین ب۶، ۵ میکروگرم اسید فولیک (ویتامین ب۹)، ۹٫۵ میلیگرم ویتامین ث، ۰٫۲۶ میلیگرم ویتامین ای، ۶٫۴ میکروگرم ویتامین کا، ۶ میلیگرم کلسیم، ۰٫۱۷ میلیگرم آهن، ۷ میلیگرم منیزیوم، ۰٫۰۵۲ میلیگرم منگنز، ۱۶ میلیگرم فسفر، ۱۵۷ میلیگرم پتاسیم، ۰٫۱ میلیگرم روی و ۲ میکروگرم فلوراید می باشد.
تکثیر:
افزایش آنها بیشتر به طریق پیوند و تا حدودی به وسیله قلمه زدن و خوابانیدن انجام می گیرد.
از دانهال های هلو، زردآلو، بادام و خود آلو و گوجه می توان برای پایه استفاده کرد. در آمریکا، پایه هلو نتیجه بهتری داده و مرسوم تر است. استفاده از گیلاس چینی سبب ایجاد درختان پاکوتاه می شود.
آفات درخت آلو

۱-۱-۱- کرم آلو

نام آفت

سموم توصیه شده

فرمولاسیون

مصرف در هکتار

زمان مبارزه

ملاحظات

کرم آلو

Grapholitha funebrana

فوزالن

EC 35%

۱/۵ در هزار

با توجه به اطلاعیه‌های پیش‌آگاهی با نظر کارشناس منطقه

استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک ثبت شده از جمله زنبور تریکوگراما با توجه به دستورالعمل، روغن‌پاشی به نسبت ۱۰-۵ در هزار در نسل اول و دوم جهت از بین بردن تخم‌های نسل اول و دوم، رعایت اصول باغبانی و جمع‌آوری میوه‌های آلوده ارکان اصلی مبارزه تلفیقی با این آفت را تشکیل می‌دهند. استفاده از تله‌های فرمونی جهت ردیابی آفت، استفاده از کارتن یا گونی در دور تنه درختان در انتقال جمعیت از نسلی به نسل دیگر و از سالی به سالی دیگر موثر می‌باشد.

دیازینون

EC 60%

۱ در هزار

دیازینون

WP 40%

۱/۵ در هزار

استامی پراید بیسترفلد یونان

SP20%

۰/۵در هزار

ایندوکساکارب

SC15%

۰/۴۵در هزار

تیاکلوپراید

SC48%

۰/۳ در هزار

لوفنورون

EC5%

۱ در هزار

کلرپیریفوس متیل

EC40%

۱/۵ در هزار

۱-۱-۲- شته

نام آفت

سموم توصیه شده

فرمولاسیون

مصرف در هکتار

زمان مبارزه

ملاحظات

شته سبز هلو

Myzus persicae

تیومتون

EC 25%

۱ در هزار

با نظر کارشناس و در صورت وجود آفت به تعداد کافی

در صورت ضرورت برای شته‌هایی که ایجاد پیچیدگی می‌کنند از سموم سیستمیک استفاده شود. مبارزه پیش بهاره با یکی از سموم فسفره تماسی، ترجیحاً، سموم پردوام در اوایل فصل و سموم کم‌دوام در اواخر فصل مصرف شوند.

روغن‌پاشی پیش بهاره علاوه بر تخم کنه قرمز اروپایی تخم شته سبز سیب را نیز کنترل می‌کند.

اکسی دیمتون‌متیل برای درختان هلو و شلیل توصیه نمی‌شود.

انجام آزمایشات برای دستیابی به سموم مناسب توصیه می‌شود.

اکسی‌دیمتون متیل

EC 25%

۱ در هزار

مالاتیون

EC 57%

۲ در هزار

پیریمیکارب

DF 50%

۰/۵ در هزار

پیریمیکارب

WP 50%

۰/۵در هزار

هپتنفوس

EC 50%

۱ در هزار

دیازینون

EC 60%

۱ در هزار

۱-۱-۳- لیسه:

نام آفت

سموم توصیه شده

فرمولاسیون

مصرف در هکتار

زمان مبارزه

ملاحظات

لیسه درختان میوه

Yponomeuta padellus

مالاتیون

EC 57%

۲ در هزار

پس از متورم شدن جوانه‌ها درست قبل از باز شدن گل‌ها

در صورتی که اختصاصاً برای لیسه سمپاشی می‌شود ترجیحاً از سم مالاتیون استفاده شود. اگر جمعیت کم باشد در تلفیق با دیگر آفات آز سموم نفوذی استفاده شود.

این آفت در صورت مبارزه شیمیایی با سایر حشرات زیان‌آور باغات، معمولاً خسارت ایجاد نمی‌کند.

دیازینون

EC 60%

۱ در هزار

۱-۱-۴- کرم سفید ریشه

نام آفت

سموم توصیه شده

فرمولاسیون

مصرف در هکتار

زمان مبارزه

ملاحظات

کرم سفید ریشه

Polyphylla olivieri

دیازینون

EC 60%

۱ در هزار در زمین‌های سبک و ۱٫۵ در هزار در زمین‌های سنگین

با نظر کارشناس منطقه در زمان اوج خروج لاروهای سن ۱ برای هر درخت ۲۰ تا ۴۰ لیتر محلول سمی پای درخت و بعد از آبیاری استفاده شود.

جمع‌آوری و از بین بردن حشرات کامل، بیل زدن باغ در بهار و محلول‌پاشی پای درخت برای تقلیل جمعیت افت موثر است.

بهتر است پس از ریختن محلول پای درخت یک آبیاری سبک نیز انجام شود. تداوم مدیریت آفت برای سه سال متوالی در مناطق آلوده الزامی می‌باشد. انجام آزمایشات سموم جدید و موثر پیشنهاد می‌گردد.

۱-۱-۵- موش ورامین

نام آفت

سموم توصیه شده

فرمولاسیون

مصرف در هکتار

زمان مبارزه

ملاحظات

موش ورامین

Nesokia indica

برودیتاپ

B 0.005% Pellet- Pasta

۱۰ تا ۲۰ گرم در هر لانه

در طول سال بر اساس تراکم

در فصل گرما از طعمه آبدار استفاده شود. استفاده از تله‌های زنده‌گیر توصیه می‌شود. با توجه به اینکه در روز لانه توسط این موش‌ها بسته می‌شود، طعمه‌گذاری باید در غروب انجام گیرد.

فسفر دوزنگ (۱ تا ۱٫۵ گرم فسفر دوزنگ+ ۲ تا ۳ گرم روغن+۱۰۰گرم گندم یا جو)

P 80%

۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم در هکتار یا ۲۵-۱۰ گرم طعمه مسموم در هر لانه

کلروفاسیون+سولفاکوئین اکسالین

B (0.006%+0.019)

۱۰ تا ۲۰ گرم در هر لانه

برومادیولون

B 0.005%, Bait block, Bait pellet, block

۱۰ تا ۲۰ گرم در هر لانه

دیفتیالون

B 0.0025%

۳ تا ۵ گرم در هر لانه

برومتالین

Waxblock,

Pellet Bait 0.01%

۳ تا ۵ گرم در هر لانه

کلروفاسینون

Block Bait 0.005%

۵ تا ۱۰ گرم در هر لانه

دیفناکوم

B 0.005%

P0.005%

۱۰ گرم در هر لانه