wp

۶

آناناس:

ﺁﻧﺎﻧﺎﺱ ﺑﺎ ﻧﺎﻡ ﻋﻠﻤﯽ Ananas comosus ﺑﻪ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ Bromeliaceae ﻭ ﺭﺍﺳﺘﻪ Bromeliales ﺗﻌﻠﻖ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺑﺴﻴﺎﺭی ﺍﺯ ﺍﺭﻗﺎﻡ ﺁﻥ ﺑﻮﻣﯽ ﮐﺸﻮﺭ ﭘﺎﺭﺍﮔﻮﺋﻪ ﻭ ﻧﻮﺍﺣﯽ ﺟﻨﻮﺑﯽ ﺑﺮﺯﯾﻞ ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﺁﻧﺎﻧﺎﺱ ﮔﻴﺎﻫﯽ ﻋﻠﻔﯽ ﻭ ﭼﻨﺪ ﺳﺎﻟﻪ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺗﺎ ﺍﺭﺗﻔﺎﻉ ۱۵۰-۷۵ ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮ ﺭﺷﺪ ﻣﯽﮐﻨﺪ. ﺩﺭ ﺣﺪﻭﺩ ۳۰ ﻋﺪﺩ ﯾﺎ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺮﮔﻬﺎﯾﯽ ﺑﻠﻨﺪ ﺑﺎﺭﯾﮏ ﺩﺍﺭﺩ ﮐﻪ ۱۰۰-۳۰ ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮ ﻁﻮﻝ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻭ ﺣﺎﺷﻴﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺧﺎﺭﺩﺍﺭ ﺍﺳﺖ. ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺑﻪ ﺷﮑﻞ ﭼﺮﺧﺸﯽ ﺑﻪ ﺩﻭﺭ ﺳﺎﻗﻪﺍی ﮐﻮﺗﺎﻩ ﻭ ﺿﺨﻴﻢ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺍﻧﺪ ﻭ ﺍﺯ ﻣﺮﮐﺰ ﺳﺎﻗﻪ، ﺑﺮﮔﻬﺎی ﺟﺪﯾﺪ ﺭﺷﺪ ﻣﯽﮐﻨﺪ. ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﯾﮑﺴﺎﻟﻪ ﻓﻘﻂ ﺭﺷﺪ ﺭﻭﯾﺸﯽ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻭ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺑﺎ ۲۴-۱۲ ﻣﺎﻩ ﻋﻤﺮ ﻣﯽﺗﻮﺍﻧﻨﺪ ﮔﻞ ﺑﺪﻫﻨﺪ. ﺭﻧﮓ ﮔﻠﻬﺎ ﺍﺯ ﺍﺭﻏﻮﺍﻧﯽ ﺗﺎ ﺑﻨﻔﺶ ﺭﻭﺷﻦ ﻭ ﻗﺮﻣﺰ ﻣﺘﻐﻴﺮ ﺍﺳﺖ. ﻣﻴﻮﻩ ﺁﻧﺎﻧﺎﺱ ﺧﻮﺭﺍﮐﯽ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺩﺭ ﺍﺻﻞ ﻫﺪﻑ ﺍﺯ ﭘﺮﻭﺭﺵ ﺍﯾﻦ ﮔﻴﺎﻩ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﻴﻮﻩ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﺍﻣﺎ ﻧﺤﻮﻩ ﻗﺮﺍﺭﮔﻴﺮی ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻭ ﺭﻧﮓ ﺯﯾﺒﺎی ﺁﻧﺎﻥ ﺑﺎﻋﺚ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﯽ ﺍﺯ ﺍﺭﻗﺎﻡ ﺍﯾﻦ ﮔﻴﺎﻩ ﺑﺨﺼﻮﺹ ﻧﻤﻮﻧﻪﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ ﺩﺭ ﺣﺎﺷﻴﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻧﻮﺍﺭی ﮐﺮﻡ- ﺯﺭﺩ ﺭﻧﮓ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﮔﻴﺎﻩ ﮔﻠﺪﺍﻧﯽ ﻧﮕﻬﺪﺍﺭی ﺷﻮﻧﺪ.

ﺁﻧﺎﻧﺎﺳﻬﺎی ﺯﯾﻨﺘﯽ ﮐﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎی ﺍﺑﻠﻖ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻧﻴﺰ ﻣﻴﻮﻩ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ ﺍﻣﺎ ﻁﻌﻢ ﺁﻧﺎﻥ ﺑﺎ ﻣﻴﻮﻩ ﺧﻮﺭﺍﮐﯽ ﻓﺮﻕ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﮐﻤﯽ ﺗﻠﺦ ﻣﺰﻩ ﺍﺳﺖ. ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺯﯾﻨﺘﯽ ﺩﺭ ﺣﺪﻭﺩ ۶-۵ ﺳﺎﻝ ﻋﻤﺮ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻭ ﺑﺨﺼﻮﺹ ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﻴﻮﻩ ﺑﺮﮔﺴﺎﺭ ﺁﻧﺎﻥ ﺧﺸﮏ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ ﺍﻣﺎ ﺩﺭ ﻁﯽ ﺍﯾﻦ ﻣﺪﺕ ﺍﺯ ﮐﻨﺎﺭ ﮔﻴﺎﻩ ﭘﺎﺟﻮﺷﻬﺎﯾﯽ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺭﻭﯾﻴﺪ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﮔﻴﺎﻩ ﺟﺪﯾﺪ ﻣﯽﺗﻮﺍﻥ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﺍﺯ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﺎﺩﺭی ﺟﺪﺍ ﮐﺮﺩ ﻭ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﮔﻴﺎﻫﯽ ﺟﺪﯾﺪ ﻭ ﻣﺴﺘﻘﻞ ﮐﺎﺷﺖ. ﺗﻮﺟﻪ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﺪ ﮐﻪ ﺷﻴﺮﻩ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺑﺮﮔﻬﺎی ﺍﯾﻦ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﻤﮑﻦ ﺍﺳﺖ ﺩﺭ ﺑﺮﺧﯽ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺣﺴﺎﺳﻴﺘﻬﺎی ﭘﻮﺳﺘﯽ ﺍﯾﺠﺎﺩ ﮐﻨﺪ ﻭ ﺍﮔﺮ ﻫﻢ ﺧﻮﺭﺩﻩ ﺷﻮﺩ ﺩﺭﺩ ﺷﺪﯾﺪی ﺩﺭ ﺩﻫﺎﻥ ﻭ ﺯﺑﺎﻥ ﺑﻮﺟﻮﺩ ﻣﯽﺁﻭﺭﺩ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﻭﺟﻮﺩ ﺧﺎﺭﻫﺎی ﺗﻴﺰ ﺩﺭ ﺣﺎﺷﻴﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺩﺭ ﺯﻣﺎﻥ ﺣﻤﻞ ﻭ ﻧﻘﻞ ﺑﺎﯾﺪ ﻣﺮﺍﻗﺐ ﺩﺳﺘﺎﻥ ﺧﻮﺩ ﺑﺎﺷﻴﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺩﺭﻭﻥ ﺧﺎﻧﻪ ﻧﻴﺰ ﮔﻴﺎﻩ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻣﮑﺎﻧﯽ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﻫﻴﺪ ﮐﻪ ﺍﻣﮑﺎﻥ ﺑﺮﺧﻮﺭﺩ ﺑﺮﮔﺴﺎﺭ ﺁﻥ ﺑﺎ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺣﺪﺍﻗﻞ ﺑﺎﺷﺪ ﺗﺎ ﻣﻮﺟﺐ ﺯﺧﻤﯽ ﺷﺪﻥ ﺁﻧﻬﺎ ﻧﺸﻮﺩ.
ﺁﺑﻴﺎﺭی: ﺑﻬﺘﺮ ﺍﺳﺖ ﺳﻄﺢ ﺧﺎک ﮔﻠﺪﺍﻥ ﺩﺭ ﺑﻴﻦ ﻫﺮ ﺩﻭ ﻋﻤﻞ ﺁﺑﻴﺎﺭی ﺧﺸﮏ ﺷﻮﺩ ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﯾﻦ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﮔﺮﻣﺎی ﻫﻮﺍ ﻭ ﺗﺒﺨﻴﺮ ﺁﺏ، ﺩﺭ ﺗﺎﺑﺴﺘﺎﻥ ﻫﻔﺘﻪﺍی ﯾﮏ ﺑﺎﺭ ﻭ ﺩﺭ ﺯﻣﺴﺘﺎﻥ ﻫﺮ ﺩﻩ ﺭﻭﺯ ﯾﮏ ﺑﺎﺭ ﮔﻴﺎﻩ ﺭﺍ ﺁﺏ ﺩﻫﻴﺪ ﻭ ﺩﺭ ﻓﺼﻮﻝ ﮔﺮﻡ ﻧﻴﺰ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺭﺍ ﻫﻔﺘﻪﺍی ﺩﻭ ﻣﺮﺗﺒﻪ ﻏﺒﺎﺭﭘﺎﺷﯽ ﮐﻨﻴﺪ. ﻫﻮﺍی ﺧﺸﮏ ﻣﻮﺟﺐ ﻗﻬﻮﻩﺍی ﺷﺪﻥ ﻭ ﺧﺸﮏ ﺷﺪﻥ ﻧﻮک ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻣﯽﺷﻮﺩ. ﻋﻤﻞ ﻏﺒﺎﺭﭘﺎﺷﯽ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺯﯾﺮ ﻧﻮﺭ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﺁﻓﺘﺎﺏ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻧﺪﻫﻴﺪ ﺯﯾﺮﺍ ﺍﯾﻦ ﮐﺎﺭ ﻣﻮﺟﺐ ﺑﺮﻭﺯ ﻟﮑﻪﻫﺎی ﺳﻮﺧﺘﻪ ﺩﺭ ﭘﻬﻨﮏ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻣﯽﺷﻮﺩ. ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺕ ﺁﺑﻴﺎﺭی ﺑﻴﺶ ﺍﺯ ﺍﻧﺪﺍﺯﻩ ﻣﻤﮑﻦ ﺍﺳﺖ ﮔﻴﺎﻩ ﺍﺯ ﻗﺎﻋﺪﻩ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺷﺮﻭﻉ ﺑﻪ ﭘﻮﺳﻴﺪﻥ ﻧﻤﺎﯾﺪ ﻭ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺑﺮﯾﺰﻧﺪ.

ﺩﻣﺎ:

ﺩﻣﺎی ۲۷-۲۱ ﺩﺭﺟﻪ ﺑﺮﺍی ﺍﯾﻦ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺗﺎ ۳۰ ﺩﺭﺟﻪ ﻧﻴﺰ ﻣﺸﮑﻠﯽ ﺑﺮﺍی ﺁﻥ ﺍﯾﺠﺎﺩ ﻧﻤﯽﺷﻮﺩ ﺍﻟﺒﺘﻪ ﺍﮔﺮ ﺁﻧﺎﻧﺎﺱ ﺍﺯ ﻧﻮﻋﯽ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎی ﺍﺑﻠﻖ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﻧﻮﺍﺭﻫﺎی ﺭﻧﮕﻴﻦ ﺑﺮ ﺭﻭی ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻭﺟﻮﺩ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﺩﺭ ﺩﻣﺎی ۲۱-۱۸ ﺭﻧﮓ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺑﻬﺘﺮ ﺣﻔﻆ ﻣﯽﺷﻮﺩ.ﺳﺮﻣﺎی ﻫﻮﺍ ﻣﻮﺟﺐ ﻟﻮﻟﻪ ﺷﺪﻥ ﻭ ﭼﺮﻭک ﺷﺪﻥ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻭ ﻫﻮﺍی ﮔﺮﻡ ﻧﻴﺰ ﻣﻮﺟﺐ ﭘﮋﻣﺮﺩﻥ ﻭ ﻗﻬﻮﻩﺍی ﺷﺪﻥ ﻧﻮک  ﻭ ﺣﺎﺷﻴﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻣﯽﺷﻮﺩ.
ﻧﻮﺭ:

ﺍﯾﻦ ﮔﻴﺎﻩ ﺑﻪ ﻣﮑﺎﻧﯽ ﺭﻭﺷﻦ ﻭ ﭘﺮ ﻧﻮﺭ ﺍﺣﺘﻴﺎﺝ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺩﺭ ﻓﺼﻮﻝ ﺑﻬﺎﺭ ﭘﺎﯾﻴﺰ ﻭ ﺯﻣﺴﺘﺎﻥ ﺗﺎ ﺣﺪﻭﺩی ﻧﻮﺭ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﺁﻓﺘﺎﺏ ﺭﺍ ﺗﺤﻤﻞ ﻣﯽﮐﻨﺪ ﺍﻣﺎ ﺩﺭ ﺗﺎﺑﺴﺘﺎﻥ ﻭ ﺑﻪ ﺧﺼﻮﺹ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﻅﻬﺮ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺍﺯ ﻧﻮﺭ ﺷﺪﯾﺪ ﺁﻓﺘﺎﺏ ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ ﮐﻨﻴﺪ. ﻧﻮﺭ ﮐﻢ ﻣﺤﻴﻂ ﻣﻮﺟﺐ ﮐﺎﻫﺶ ﺭﻧﮓ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻣﯽﺷﻮﺩ.
ﺧﺎک: ﺧﺎک ﺑﺎﯾﺪ ﺯﻫﮑﺶ ﺧﻮﺑﯽ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ. ﺧﺎک ﻟﻮﻡ ﺷﻨﯽ ﺑﺎ ﻣﺤﺘﻮﯾﺎﺕ ﺧﺎک ﺑﺮگ ﺑﻪ ﻋﻤﻖ ۶۰ ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺍﺳﺖ. ﻋﺪﻡ ﻭﺟﻮﺩ ﻣﻮﺍﺩ ﻏﺬﺍﯾﯽ ﮐﺎﻓﯽ ﺩﺭ ﺑﺴﺘﺮ ﺧﺎک ﻣﻮﺟﺐ ﮐﻢ ﺭﻧﮓ ﺷﺪﻥ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻣﯽﺷﻮﺩ. ﺍﺯ ﺍﻭﺍﺧﺮ ﺑﻬﺎﺭ ﻭ ﺩﺭ ﻁﯽ ﺗﺎﺑﺴﺘﺎﻥ ﻫﺮ ﺩﻭ ﻫﻔﺘﻪ ﯾﮑﺒﺎﺭ ﺍﺯ ﮐﻮﺩﻫﺎی ﻣﺤﻠﻮﻝ ﻣﺨﺼﻮﺹ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺧﺎﻧﮕﯽ ﺍﻟﺒﺘﻪ ﺑﺎ ﻧﺼﻒ ﻏﻠﻈﺖ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﮐﻨﻴﺪ. ﺍﻟﺒﺘﻪ ﺑﺮﺧﯽ ﺍﺯ ﭘﺮﻭﺭﺵ ﺩﻫﻨﺪﮔﺎﻥ ﻣﺎﻩ ﺩﺭﻣﻴﺎﻥ ﺍﺯ ﮐﻮﺩ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ ﻭ ﺯﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﮔﻴﺎﻩ ﮔﻞ ﺩﺍﺩ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﮐﻮﺩﺩﻫﯽ ﺭﺍ ﻫﻔﺘﻪ ﺩﺭ ﻣﻴﺎﻥ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﯽﺩﻫﻨﺪ ﺗﺎ ﺭﺷﺪ ﭘﺎﺟﻮﺷﻬﺎ ﺗﻘﻮﯾﺖ ﺷﻮﺩ. ﺗﻌﻮﯾﺾ ﮔﻠﺪﺍﻥ ﺍﯾﻦ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﻌﻤﻮﻻ ﻫﺮ ﺩﻭ ﺳﺎﻝ ﯾﮑﺒﺎﺭ ﻭ ﺩﺭ ﻓﺼﻞ ﺑﻬﺎﺭ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ. ﻫﻨﮕﺎﻣﯽ ﮐﻪ ﮔﻴﺎﻩ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺑﺴﺖ ﮐﺎﺷﺖ ﺟﺪﯾﺪ ﻗﺮﺍﺭ ﻣﯽﺩﻫﻴﺪ ﺧﺎک ﺭﺍ ﺑﻪ ﺳﻤﺖ ﭘﺎﯾﻴﻦ ﻓﺸﺎﺭ ﻧﺪﻫﻴﺪ ﺍﯾﻦ ﮐﺎﺭ ﻣﻮﺟﺐ ﻓﺸﺮﺩﻩ ﺷﺪﻥ ﺧﺎک ﺍﻁﺮﺍﻑ ﺭﯾﺸﻪ ﻫﺎ ﻭ ﺧﺮﻭﺝ ﻫﻮﺍ ﺍﺯ ﺍﯾﻦ ﻧﺎﺣﻴﻪ ﻣﯽﺷﻮﺩ ﮐﻪ ﺑﺮﺍی ﺭﺷﺪ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻧﻴﺴﺖ
ﺗﮑﺜﻴﺮ:

ﺍﺯﺩﯾﺎﺩ ﺁﻧﺎﻧﺎﺱ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﺭﻭﯾﺸﯽ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﯽﺷﻮﺩ . ﺍﺯ ﭘﺎﺟﻮﺵ ﺍﻧﺘﻬﺎی ﻣﻴﻮﻩ ﮐﻪ ﭘﺎﺟﻮﺵ ﺗﺎﺝ ﻧﺎﻣﻴﺪﻩ ﻣﯽﺷﻮﺩ ﻭ ﺍﺯ ﭘﺎﺟﻮﺷﻬﺎی ﺍﻁﺮﺍﻑ ﺑﻮﺗﻪ ﻭ ﯾﺎ ﺍﺯ ﭘﺎﺟﻮﺷﻬﺎی ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺑﺮ ﺭﻭی ﺩﻡ ﻣﻴﻮﻩ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﯽﺷﻮﺩ. ﺩﺭ ﻣﺤﻴﻂ ﺧﺎﻧﻪ ﺑﻬﺘﺮﯾﻦ ﺭﻭﺵ ﺗﮑﺜﻴﺮ ﺟﺪﺍﮐﺮﺩﻥ ﭘﺎﺟﻮﺷﻬﺎی ﺍﻁﺮﺍﻑ ﺑﻮﺗﻪ ﺩﺭ ﻓﺼﻞ ﺑﻬﺎﺭ ﻭ ﺩﺭ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺗﻌﻮﯾﺾ ﮔﻠﺪﺍﻥ ﺍﺳﺖ. ﭘﺎﺟﻮﺵ ﺭﺍ ﺑﺎ ﻭﺳﻴﻠﻪ ﺗﻴﺰ ﻫﻤﺎﻧﻨﺪ ﮐﺎﺭﺩ ﺍﺯ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﺎﺩﺭی ﺟﺪﺍ ﮐﻨﻴﺪ ﻭ ﺩﺭ ﮔﻠﺪﺍﻧﯽ ﻣﺴﺘﻘﻞ ﺑﮑﺎﺭﯾﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺑﺮﺍی ﺗﮑﺜﻴﺮ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﯽﺗﻮﺍﻥ ﺍﺯ ﻣﻴﻮﻩ ﺁﻥ ﻧﻴﺰ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﮐﺮﺩ. ﻁﻮﻝ ﺑﺮﮔﻬﺎی ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ

ﻗﺴﻤﺖ ﺑﺎﻻی ﻣﻴﻮﻩ ﺑﺎﯾﺪ ﺣﺪﻭﺩ ۱۰ ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮ ﻁﻮﻝ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﺁﻧﻬﺎ ﺑﻪ ﻫﻤﺮﺍﻩ ۲٫۵ ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮ ﺍﺯ ﺑﺎﻻی ﻣﻴﻮﻩ ﺟﺪﺍ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ ﻭ ﯾﮏ ﺭﻭﺯ ﺑﻪ ﺁﻥ ﺍﺳﺘﺮﺍﺣﺖ ﺩﺍﺩﻩ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ. ﺳﭙﺲ ﺑﺮﮔﻬﺎی ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﻗﺴﻤﺖ ﭘﺎﯾﻴﻦ ﺭﺍ ﺟﺪﺍ ﺷﺪﻩ ﻭ ﺩﺭ ﻣﺨﻠﻮﻁﯽ ﺳﺒﮏ ﺍﺯ ﭘﻴﺖ ﻣﻮﺱ ﻭ ﺷﻦ ﮐﺎﺷﺘﻪ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ ﻭ ﺗﺎ ﺯﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﺭﺷﺪ ﺟﺪﯾﺪ ﮔﻴﺎﻩ ﺑﻪ ﻣﺸﺎﻫﺪﻩ ﺷﻮﺩ ﺑﺎﯾﺪ ﺑﻪ ﺩﻭﺭ ﺍﺯ ﻧﻮﺭ ﺧﻮﺭﺷﻴﺪ ﻭ ﺩﻣﺎی ۲۷-۲۴ ﺩﺭﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﻴﮕﺎﺭﺩ ﻧﮕﻬﺪﺍﺭی ﺷﻮﻧﺪ.
ﺁﻓﺎﺕ ﻭ ﺑﻴﻤﺎﺭی:

ﺑﻴﻤﺎﺭی ﭘﮋﻣﺮﺩﮔﯽ ﺭﯾﺸﻪ ﻗﺎﺭﭼﯽ ﺑﺨﺼﻮﺹ ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺕ ﺁﺑﻴﺎﺭی ﺑﻴﺶ ﺍﺯ ﺍﻧﺪﺍﺯﻩ ﮔﻴﺎﻩ ﻭ ﻋﺪﻡ ﺯﻫﮑﺶ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺧﺎک ﺩﺭ ﭘﺎﯾﻴﺰ ﻭ ﺯﻣﺴﺘﺎﻥ ﻣﺸﺎﻫﺪﻩ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ. ﻧﻮﻋﯽ ﺩﯾﮕﺮی ﺍﺯ ﺑﻴﻤﺎﺭی ﻗﺎﺭﭼﯽ ﭘﻮﺳﻴﺪﮔﯽ ﭘﺎﯾﻪ ﮔﻴﺎﻩ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺩﺭ ﺍﯾﻦ ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻴﺰ ﺯﻫﮑﺶ ﻧﺎﻣﺴﺎﻋﺪ ﺧﺎک ﮔﻠﺪﺍﻥ ﺑﻪ ﺷﻴﻮﻉ ﺍﯾﻦ ﺑﻴﻤﺎﺭی ﮐﻤﮏ ﻣﯽﮐﻨﺪ.  ﻭﯾﺮﻭﺱ ﻟﮑﻪ ﺯﺭﺩ ﻧﻴﺰ ﺑﻴﻤﺎﺭی ﺩﯾﮕﺮ ﺁﻧﺎﻧﺎﺱ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﻋﺎﻣﻞ ﺁﻥ ﺗﻮﺳﻂ ﺣﺸﺮﻩ ﺗﺮﯾﭙﺲ ﻣﻨﺘﻘﻞ ﻣﯽﺷﻮﺩ. ﺑﺮ ﺭﻭی ﭘﻬﻨﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﻟﮑﻪﻫﺎی ﺯﺭﺩ ﺭﻧﮓ ﺍﯾﺠﺎﺩ ﻣﯽﺷﻮﺩ ﮔﻴﺎﻩ ﮐﻮﺗﺎﻩ ﻗﺎﻣﺖ ﺷﺪﻩ ﻭ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺑﺪ ﺷﮑﻞ ﺧﻮﺍﻫﻨﺪ ﺷﺪ. ﮐﻤﺒﻮﺩ ﻣﻨﻴﺰﯾﻢ ﺩﺭ ﮔﻴﺎﻩ ﺁﻧﺎﻧﺎﺱ ﻣﻮﺟﺐ ﭘﻴﭽﻴﺪﮔﯽ ﻭ ﺷﮑﻨﻨﺪﮔﯽ ﻭ ﺳﺒﺰ- ﺯﺭﺩ ﺷﺪﻥ ﺑﺮﮔﻬﺎی ﻣﺮﮐﺰی ﮔﻴﺎﻩ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ ﻭ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﻤﮑﻦ ﺍﺳﺖ ﺧﻤﻴﺪﻩ ﺷﻮﺩ ﻭ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﻪ ﺷﮑﻞ ﺍﻓﻘﯽ ﺭﺷﺪ ﮐﻨﺪ ﺗﺎ ﻋﻤﻮﺩی.
ﻭﺟﻮﺩ ﻧﻤﺎﺗﺪﻫﺎ ﻣﻮﺟﺐ ﮐﻮﺗﺎﻫﯽ ﻗﺎﻣﺖ ﻭ ﺿﻌﻒ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﯽﺷﻮﺩ ﻭ ﺭﺍﻩ ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﺿﺪﻋﻔﻮﻧﯽ ﺧﺎک ﮔﻠﺪﺍﻥ ﻗﺒﻞ ﺍﺯ ﮐﺎﺷﺖ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺍﺳﺖ. ﺷﭙﺸﮏ ﺁﺭﺩﺁﻟﻮﺩ ﺩﺭ ﭘﺎﯾﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺗﺠﻤﻊ ﻣﯽﯾﺎﺑﺪ ﻭ ﻋﻼﻭﻩ ﺑﺮ ﺍﯾﻨﮑﻪ ﺧﻮﺩ ﺍﺯ ﺷﻴﺮﻩ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﺼﺮﻑ ﮐﺮﺩﻩ ﻭ ﻣﻮﺟﺐ ﺿﻌﻒ ﮔﻴﺎﻩ ﺧﻮﺍﻫﻨﺪ ﺷﺪ ﻋﺎﻣﻞ ﺑﻴﻤﺎﺭی ﭘﮋﻣﺮﺩﮔﯽ ﺭﺍ ﻧﻴﺰ ﺑﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺳﺎﻟﻢ ﻣﻨﺘﻘﻞ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ ﮐﻪ ﺩﺭ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﭘﻮﺳﻴﺪﮔﯽ ﺭﯾﺸﻪ  ﻗﻬﻮﻩﺍی – ﻧﺎﺭﻧﺠﯽ ﺷﺪﻩ ﻭ ﭘﮋﻣﺮﺩﻩ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ. ﮐﻨﻪﻫﺎی ﺗﺎﺭ ﻋﻨﮑﺒﻮﺗﯽ ﺑﺨﺼﻮﺹ ﺩﺭ ﺯﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﻫﻮﺍ ﮔﺮﻡ ﻭ ﺧﺸﮏ ﺍﺳﺖ ﺑﺮ ﺭﻭی ﮔﻴﺎﻩ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﮐﺮﺩﻩ ﻭ ﺍﺯ ﺷﻴﺮﻩ ﺁﻥ ﻣﯽﻣﮑﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺳﻄﺢ ﺯﯾﺮﯾﻦ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺗﺎﺭ ﻣﯽﺑﻨﺪﺩ ﻭ ﻣﻮﺟﺐ ﮐﺎﻫﺶ ﺭﺷﺪ ﻭ ﺯﺭﺩی ﺑﺮﮔﻬﺎی ﮔﻴﺎﻩ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ.
ﻫﺮﺱ: ﻣﻌﻤﻮﻻ ﺍﯾﻦ ﮔﻴﺎﻩ ﺑﻪ ﻫﺮﺱ ﺧﺎﺻﯽ ﻧﻴﺎﺯ ﻧﺪﺍﺭﺩ ﺯﯾﺮﺍ ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺁﻧﮑﻪ ﮔﻴﺎﻩ ﻣﻴﻮﻩ ﺩﺍﺩ ﺑﺮﮔﻬﺎی ﮔﻴﺎﻩ ﺧﺸﮏ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ ﻭ ﻣﯽ ﺭﯾﺰﻧﺪ ﮐﻪ ﻁﺒﻴﻌﯽ ﺍﺳﺖ . ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺍﯾﻦ ﻣﺴﺌﻠﻪ ﺷﺎﻫﺪ ﻅﻬﻮﺭ ﭘﺎﺟﻮﺷﻬﺎ ﺧﻮﺍﻫﻴﻢ ﺑﻮﺩ ﮐﻪ ﻣﯽﺗﻮﺍﻥ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﺟﺪﺍ ﮐﺮﺩ ﻭ ﺑﻪ ﺷﮑﻞ ﻣﺴﺘﻘﻞ ﺩﺭ ﮔﻠﺪﺍﻧﯽ ﺟﺪﺍﮔﺎﻧﻪ ﮐﺎﺷﺖ.

گرده‌افشانی و تشکیل میوه

در ارقام تجاری به دلیل اتواستریل بودن یا خود عقیم بودن گل‌ها، خودناسازگاری وجود دارد و به همین خاطر به طریقه پارتنوکارپی میوه می‌دهند در ارقام وحشی حالت عقیمی کم است و تعدادی از گل‌ها می‌توانند تلقیح شده و دانه‌های سفتی تولید کنند و پارتنوکارپی اختیاری بوده و اگر گرده افشانی شود تولید دانه می‌کند. گرده‌افشانی توسط مرغ مگس‌خوار و پرنده شهدخوار انجام می‌شود. آناناس‌های اهلی یا تجاری تریپلوئید هستند و در اثر جهش از آناناس‌هاى دیپلوئیدها به‌وجود آمده‌اند. برای زودرسی و یکنواختی تشکیل میوه از هورمون‌هایی نظیر اتیلن و نفتالین استیک اسید استفاده می‌کنند.

 

آناناس

بحث مهمی که در آناناس وجود دارد ازدیاد آن است که به طریقه غیرجنسی صورت می‌گیرد و در آن از ۴ نوع نمونه گیاهی از ۴ قسمت گیاه استفاده می‌شود.

سیکل زندگی آناناس

۴-۳ سال طول می‌کشد و معمولاً بعد از اینکه اولین میوه‌های حاصل از ازدیاد برداشت شد بعد از این مرحله از پایه گیاه اصلی ۳-۰ شاخساره بوجود می‌آید. معمولاً طول زمان از کشت تا تولید ۲۴-۱۵ ماه است. این شاخساره‌هایی که در پایه گیاه بعد از محصول اصلی تولید می‌شوند رشد کرده و گیاهان جدیدی را تولید می‌کنند که محصول حاصل از این suckerها در حدود ۱ سال بعد تولید می‌شود  که به آن “First ratoon crop” می‌گویند. با تولید اولین ratoon crop گیاه یک سیکل جدید را از اندام ازدیادی نظیر slip یا تاج تا تولید محصول اقتصادی طی می‌کند. اگر گیاه قوی باشد دومین محصول حاصل از پاجوش‌ها نیز بر روی گیاه تولید می‌شود و یک سیکل تقریباً ۴ ساله را تکمیل می‌کند. برای تولید سومین محصول گیاه باید قدرت و بنیه‌ای قوی داشته باشد ولی در بیشتر موارد به خاطر نبود قدرت و بنیه کافی در گیاه محصول سوم وجود ندارد یا خیلی ضعیف و کوچک است. لذا بسته به شرایط حاصلخیزی خاک و وجود یا عدم وجود نماتد در خاک این محصول را نگه داشته یا حذف می‌کنند. اندازه میوه در محصول اول بزرگتر از محصول دوم و آن هم بزرگتر از محصول سوم است. میوه‌های حاصل از ratoonها کوچکتر ، شیرین‌تر، اسیدیته (اسید سیتریک) کمتری، عطر و طعم آنها نیز بیشتر است و برای فرآوری، کمپوت‌سازی، مرباسازی و مواردی از این قبیل استفاده می‌شود. بعد از ۴ سال از کاشت آناناس به خاطر سطحی شدن ریشه‌ها و ضعیف شدن گیاه مزرعه آناناس را تجدید می‌کنند.

تراکم کاشت

تراکم گیاه در هکتار معمولاً ۴۵- ۴۰ هزار اصله در هکتار است. فاصله ردیفها ۹۰-۷۵ سانتی‌متر و فاصله دو گیاه از هم ۳۰-۲۵ سانتی‌متر است. البته در برخی منابع در حالت خاص تراکم را ۷۵۰۰۰-۵۸۷۰۰ ذکر کرده‌اند. اما در حالت کلی افزایش تراکم اندازه میوه را کاهش می‌دهد و چنین میوه‌های برای فرآوری مناسب هستند.

ارقام آناناس

  • Cayenne: بذر نمی‌دهد و مهمترین رقم است. میوه‌های درشت دارد و وزن میوه۴-۳/۱ کیلوگرم است. رنگ نارنجی نزدیک به قرمز دارد و رنگ گوشت زرد کمرنگ تا زرد طلایی است و میوه استوانه‌ای. بیشتر برای فرآوری استفاده می‌شود. اسیدیته بالایی دارد. پوست نازک که به آسانى صدمه می‌بیند و برای تازه‌خوری استفاده نمی‌شود.

 

  • Queen:به آن ملکه هم می‌گویند. از گروه آناناس‌ها با برگ‌های کوتاه، پرتیغ و به رنگ سبز کم رنگ است. عطر و طعم آن عالی است و وزن میوه آن کمتر از ۳/۱ کیلوگرم است. میوه کمی حالت خاردار دارد و استوانه‌ای شکل است. رنگ پوست میوه زرد پررنگ و رنگ گوشت آن زرد طلایی است. عمدتاً برای فرآوری بکار می‌رود.

 

  • Spanish:دومین رقم تجاری بعد از Cayenne است و معروف به Red Spanish است و بیشتر در اروپا کاشته می‌شود. برای تازه‌خوری مناسب است. خاصیت تولید slip بالایی دارد. رنگ میوه‌های آن زرد کمرنگ است و وزن میوه آن ۹۰۰  گرم تا ۸/۱ کیلوگرم است.

 

  • Abacacsy:دارای برگ‌های طویل تیغ‌دار صورتی رنگ است. وزن میوه در حدود ۵/۱ کیلوگرم است. پوست میوه قرمز خیلى کمرنگ و گوشت سفید رنگ دارد.از نظر طعم بسیار مطلوب است. ولی برای کنسرو و صادرات نامرغوب و فقط برای مصرف تازه خوری مناسب است.

 

www.1landscape.ir